zelfbouw: gtx regenjas

Ik heb jaren plezier gehad van een arc'teryx alpha lttot hij op de duur toch wat begon te delamineren en op een bepaald moment door eigen schuld
een kookwasprogramma heeft moeten doorstaan met het gevolg dat heel wat tape op de naden was losgekomen.
Vermits ik geleidelijk aan probeer zoveel mogelijk mijn eigen gerief te maken,
stond er een nieuwe uitdaging op het programma.
Kocht me wat licht, daardoor minder duurzaam maar tegelijk ook duurder
3 laags ptfe membraan bij extremtextil.
Momenteel niet meer leverbaar. Gewicht zat als ik mij niet vergis, rond de 125gr/m2.
De opbouw van dergelijk "ademende" stof is hieronder duidelijk te zien. Een laag nylon, dunne teflon laag en afgewerkt met dun gaas om de teflon te beschermen.


Wat waterdichte ritsen en genoeg meters tape.
Het folieboutje om de naden te tapen kocht ik bij RcHeliparts


Nieuw voor mij was het gebruik van sewfree folie.
Ik zag dat mijn originele jas plaatselijk verstevigingen had om het draagcomfort te vergroten.
Twee lagen stof die met een lijmfolie aan elkaar verbonden waren.
Ritssluitingen worden tegenwoordig al lang niet meer ingenaaid maar ook verlijmd met de stof zoals te zien is op volgend filmpjeHelaas en dat is wel meer. Tegen de industrie kan je het als hobbyist niet halen.
Warmte toevoegen zodat de lijm vloeibaar wordt en onder druk de verbinding laten afkoelen....
Dat is veel gevraagd.
Vandaar dat ik later in het "productieproces" toch maar een extra naad heb gelegd voor de versteviging omdat ik niet zeker was of de hechting voor de ritssluitingen wel ok bleef over langer tijd.


Het was nog te vroeg om mijn jas af te breken in onderdelen om te gebruiken als patroon.
Anders zou ik te lange tijd zonder regenjas zitten.
Heb hem dan maar zo goed mogelijk proberen op te meten door hem met spelden op een schuimplaat te prikken en zo onderdeel per onderdeel over te nemen op een PE-folie.
Maakte hem tegelijk een 5 tal cm langer, wat breder zodat een donsjas minder gekneld zat.
Hetzelfde voor de mouwen
Om zo weinig mogelijk perforaties te hebben bij het gebruiken van spelden gebruikte ik eerst paperclips om de onderdelen te fixeren alvorens ik ze door de naaimachine haalde.
Eigenlijk overbodig omdat de naden toch worden afgetapt.


Om het rafelen van de randen te voorkomen sneed ik de panden uit met een soldeerbout.
Waarschijnlijk niet nodig omwille van de overlapping door de tape maar ik nam het zekere voor het onzekere.
Arc'teryx heef erg mooi afgewerkte jassen die met een smalle band zijn af getapet.
Ik denk dat het mogelijk was om de tape te halveren maar dan zou ik de genaaide panden moeten trimmen want Arc'teryx gaat er prat op dat de naad op 3mm van de rand wordt gelegd.
Dat is mij niet altijd gelukt.


Waar er is getapt gaat vanzelfsprekend het ademend vermogen verloren.
Arc'teryx gebruikt tape van 8à10 mm terwijl ik aan de 20mm zat.

De kap was door de ingewerkte elastieken om hem aan te kunnen sluiten, afhankelijk van hoofd en hoofddeksel, een erg lange bevalling maar uiteindelijk is het goed gekomen.


Voor de versteviging van de bovenkant van de kap waar de klep komt gebruikte ik naast sewfree folie een nylon kabelbinder (bovenste smalle baan).
In de voering daaronder loopt een elastiek die flexibel is verbonden met twee andere elastieken waarmee de kap desgewenst kan worden dicht gestropt.


Plaatselijk ter hoogte van de hals, links en rechts van de centrale rits is een dubbele laag stof gebruikt die met sewfree folie aan elkaar werd gekleefd om een grotere stijfheid te krijgen die het draagcomfort vergrootte.
Sewfree folie is langs een kant van een papierlaag voorzien om te vermijden dat gesmolten lijm op het strijkijzer terecht komt
Maar wat extra bakpapier achter de hand hebben is handig omdat dat ook geschikt is als tussenlaag bij het verwarmen van de folie.
Omdat ik een "waterdichte" rits gebruikt heb, liet ik de flap achter de rits achterwege.
De frontzakken zijn een fractie kleiner dan bij het origineel en ik gebruikte er een rest nylon binnenvoering van een slaapzak voor.

Een Arc'teryx heeft oksel ritsen maar die heb ik niet ingewerkt.

Verder doe je er goed aan om de naden al te tapen tijdens de opbouw van de jas.
Werk je de jas helemaal af alvorens te naden te dichten dan kom je in de problemen omdat het dan bijna onmogelijk is om de naad vlak te leggen om zo met een warm strijkijzer hem geleidelijk te dichten.


Het vraagt wat oefening om dat goed te doen wanneer de naad een kromming heeft.
De brede tape laat zich moeilijk in een bocht leggen.
Voor het tapen van de kap gebruikte ik de armleuning van een tuinstoel omdat die een flauwe boog heeft wat het iets gemakkelijker maakt.

In het andere geval maak je een hulpstuk zoals onze Zweedse doe-het-zelver Andersj laat zien.
De kap maak je hoe dan ook eerst helemaal af alvorens hem vast te naaien op de rest van de jas.
De allerlaatste naad die moet worden genaaid loopt van het uiteinde van de ene mouw over de rug en zo naar het ander uiteinde.
De mouw, de velcro kan dan best al zijn afgewerkt
De jas wordt binnen buiten gekeerd en ik stak een lange balk door de mouwen.
Dit verhoogje werkte wat handiger bij het tapen van de laatste naad.


Daarna wordt de ritssluiting gemonteerd en tegelijk de onderkant van de jas op maat gemaakt.
Ook hier voorzag ik een kanaal met elastiek om de jas ook langs onder dicht te ritsen.In het totaal weegt hij afgewerkt: 390 gr.
Het meeste komt op rekening van de tape, de ingewerkte elastieken en waterdichte ritssluitingen.
Werk een beetje proper!!!
Bij mij zijn op enkele plaatsen langs de buitenkant wat gesmolten sewfree folie terecht gekomen omdat het strijkijzertje bevuild was geraakt.
Dat staat erg slordig.

Reacties

 1. Mooi, dat je dat zelf gedaan hebt. Mag ik vragen hoe veel de jas je in totaal gekost heeft en of het de moeite loont ipv te kopen. Is hij nu echt waterdicht? Ik zou dit ook wel willen proberen voor mijn zoon. Ook eerst een gewone regenjas voor mij, waarvan ik me afvroeg hoe ik de naden moet waterdicht maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerti,
   tja, loont het de moeite? Het is toch een vrij technisch project zeker omdat je, wil je een waterdichte jas hebben, alle naden moet aftapen met een warm strijkijzer(tje) en tape. bv http://www.extremtextil.de/catalog/3-layer-laminate-Nylon-matt-tafetta-breathable-175g-sqm::2751.html is momenteel een stof die je zou kunnen gebruiken met een link naar de tape. Hoe de naden tapen kan je alleen maar al doende leren. De totale kostprijs zal je zelf uit moeten tellen, die weet ik niet meer. Een jas kopen in de decathlon zal globaal gezien goedkoper uitvallen dan hem zelf te maken. Verder moet je ook een patroon kunnen vinden als je geen afdanker hebt waar je je op kan baseren

   Verwijderen
 2. Hey Ivo,

  Respect! �� Hoe meer ik van jouw artikelen lees, hoe vaker ik moet lachen als ik jouw opmerking tegenkom:

  TRAILSTAR(COPIE): EEN LUIE MENS OPSTELLING

  Niks lui mens, altijd actief in weer en wind en je fabricages met veel precisie en enthousiasme uitgebreid uitgelegd. Zelfs je foutjes laat je niet onopgemerkt, chapeau.

  Een vraag of het de moeite waard is, zou nooit beantwoord hoeven worden. Wil je voor het geld gaan, dan automatiseer je je steeds verder, koop je steeds meer en daardoor goedkopere materialen en ben je op het eind weer gewoon aan het werk ipv lekker aan het genieten van wat je met eigen handen hebt gemaakt. Nooit meer balen dat je met nieuwe goretex jas van €700 achter het prikkeldraad bent blijven hangen, een stuk gorillatape erop en thuis, of zelfs terug in je tent repareren, want we nemen natuurlijk overal reparatiekitjes voor mee. (Die van mij weegt al meer dan 800 gram ��)

  Ga zo door, blijf genieten van alle mooie dingen die je gemaakt hebt, en super bedankt voor al je tips. Dat strijkijzertje werd ik meteen verliefd op. Eens kijken of je daar ook epdm reparaties mee kunt vulkaniseren.

  Boy Bakhuys

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts